Dit zijn de uitdagingen tijdens het plaatsen van zonnepanelen, maar wat doe je eraan?

mei 02, 2023

Dit zijn de uitdagingen tijdens het plaatsen van zonnepanelen, maar wat doe je eraan?

Hoewel de installatie van zonnepanelen tal van voordelen kan bieden, is het belangrijk om te erkennen dat het ook enkele risico's met zich mee kan brengen. 


Zonnepanelen op hoogte installeren, werken met elektrische bedrading en het gebruik van zwaar materieel vergroten de kans op ongelukken. In deze blog worden enkele van de potentiële uitdagingen besproken die gepaard gaan met de installatie van zonnepanelen en hoe deze kunnen worden vermeden.


Meer dan 40 ongevallen vonden er in anderhalf jaar tijd plaats in Nederland, bij de installatie van zonnepanelen. In de afgelopen drie jaar zijn er vier incidenten helaas geëindigd in een dodelijke afloop.


Het meest voorkomende soort ongeval dat verband houdt met de installatie van zonnepanelen is vallen. Het werken op hoogte vergroot het risico op vallen van zowel een dak als van een verhoogd platform. Om vallen te voorkomen, dienen werknemers zich altijd te houden aan de opgestelde veiligheidsvoorschriften. Maak gebruik van veiligheidsuitrustingen zoals, harnassen, veiligheidstouwen en een vangrails. Voor het gebruik van de ladders en steigers dienen de medewerkers ervoor te zorgen dat deze veilig en stabiel zijn. 


Het werken met elektrische bedrading en apparatuur kan risico op een elektrische schok opleveren. Schakel voor de elektrische werkzaamheden de stroombron uit om dit risico te vermijden. Het dragen van beschermende kleding, inclusief rubberen handschoenen en een veiligheidsbril zijn noodzakelijk voor werkzaamheden met elektrische apparatuur. 


Zonnepanelen kunnen zwaar en onhandig zijn om op te tillen, wat het risico op tilblessures kan vergroten. Om tilblessures te voorkomen is het aan te raden de juiste tiltechniek te gebruiken. Buig door de knieën en houd de rug recht tijdens het tillen. Waar nodig dient er gebruik gemaakt te worden van mechanische hefapparatuur, zoals kranen en vorkheftrucs. 


Het installeren van zonnepanelen op hoogte kan een uitdagende taak zijn en het is belangrijk om de veiligheid in acht te nemen. Hier zijn enkele tips om u te helpen zonnepanelen veilig op hoogte te installeren:


  • Huur een professional in: als u niet vertrouwd bent met het installeren van zonnepanelen op hoogte, overweeg dan om een ​​professional in te huren. Zij beschikken over de nodige expertise en apparatuur om zonnepanelen veilig op uw dak of een andere hoge constructie te installeren. 
  • Controleer het weer: controleer altijd de weersvoorspelling voordat u met werkzaamheden op hoogte begint. Vermijd werken op het dak of hoge constructie tijdens harde wind, hevige regen of onweer.
  • Volg de installatie-instructies: volg de installatie-instructies van de fabrikant zorgvuldig op om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen veilig en correct worden geïnstalleerd.
  • Ga een checklist na om te bepalen of er aan alle eisen wordt voldaan. Wij (van Arborg B.V.) hebben een tool ontwikkeld waarbij de montageploeg in ongeveer 10 minuten komt tot een risico-inschatting. Alle maatregelen staan vastgesteld in één overzichtelijk rapport.


Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw installatie van zonnepanelen veilig en zonder incidenten wordt voltooid.


Kortom, hoewel de installatie van zonnepanelen tal van voordelen kan bieden, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om ongevallen en verwondingen te voorkomen. Werknemers moeten altijd de juiste veiligheidsuitrusting gebruiken, stroombronnen uitschakelen voordat ze aan elektrische werkzaamheden beginnen, de juiste heftechnieken gebruiken en tot slot wordt aangeraden de checklist na te gaan. Door deze stappen te nemen, kan de installatie van zonnepanelen veilig en zonder incidenten worden voltooid.





Bekijk hier de checklist voor veilig werken met zonnepanelen!

Naar de checklist
HSE-coördinator gezocht!
05 mei, 2023
Voor onze opdrachtgever in de regio Noord-Limburg zijn wij op zoek naar een HSE-coördinator. Adviserende en coördinerende rol voor een belangrijke speler in duurzame energievoorziening.
Arborg-open-sollicitatie
02 mei, 2023
Ben jij een gemotiveerde veiligheidskundige die graag de handen uit de mouwen steekt? Beschik jij over een MVK/ HVK of IVK opleiding? Verstuur dan nu jouw Cv en wie weet hebben wij de geschikte functie voor jou.
E-installatie
door Website Editor 02 mei, 2023
Voor één van onze bestaande klanten zijn wij op zoek naar een V&G coördinator uitvoeringsfase voor werkzaamheden aan het spoor.
Projectleider werkvergunningen
02 mei, 2023
Wij zijn opzoek naar een projectleider werkvergunningen. Heb jij affiniteit met werkvergunningen en veilig werken aan E-installaties? Dan is dit mogelijk wat voor jou.
Meer posts
Share by: